TRAVELING

Savjeti prije putovanja

 

Savjeti prije putovanja

Ljubitelji putovanja konstantno su u potrazi za novim, neobičnim destinacijama koje će ih inspirirati da ponovno spakuju svoje kofere i prepuste se novim avanturama. U nastavku vam donosimo par korisnih savjeta kako se praktično i bez stresa pripremiti i pakirati za putovanje.

Savjeti prije putovanja, ukoliko putujete individualno:

 1. Unaprijed skinite mape zemlje koju posjećujete
  Prije nego otputujete, skinite mape na svoj mobitel. Ovo će vam uštedjeti mnogo novca u roamingu, pogotovo ako idete na drugi kontinent. GPS u vašem telefonu ne košta, ali skidanje mapa će vam pojesti promet. Naravno, uvijek se možete potruditi naći mjesto s wi-fijem, ali ne računajte da će ono biti besplatno u blizini zračne luke, autobusnog ili željezničkog kolodvora.
 2. Unaprijed proučite tečajne liste
  Kako biste se što bolje snalazili prilikom kupovine, a i tijekom komunikacije s prodavačima dobro proučite tečajne liste i olakšajte si Vaš boravak na željenoj destinaciji.
 3. Ponesite gotovinu
  U nekim zemljama kartice ni ne prihvaćaju (Zambija, Panama ili Tuvalu), pa imajte kod sebe gotovinu: dolari prolaze u većini zemalja, a i euri su jaki u zemljama s europskom kolonijalnom prošlošću.
 4. Razdijelite gotovinu
  Katkad ćete se naći u opasnim situacijama ili će vas tko pokušati prevariti, npr. neki policajac ili se predstavlja takvim. Veći dio novca spremite u neki dobro skriveni pretinac torbe ili odjeće, a drugi dio ostavite u džepu.
 5. Isprintajte karte, raspored i kontakte
  U nekim zemljama nećete proći carinu ako ne pokažete povratnu kartu, a na nekim aerodromima neće vas pustiti da prođete bez napisanog rasporeda. Gotovo uvijek će vam trebati adresa hotela ili odredišta. Naravno, sve ćete to imati na tabletu ili mobitelu, ali nemojte pokazivati te naprave i privlačiti neželjenu pažnju. Pogotovo nemojte očekivati da ćete platiti normalnu cijenu taksistu kojem ste pokazali tablet koji košta npr. cijelu njegovu plaću. Treba spomenuti i da mnoge zemlje imaju ograničene pristupe struji. Papir je ‘majka’, pogotovo u zemljama u koje se rijetko putuje.
 6. Sjetite se ponijeti pravi adapter
  Najgore je kad ne možete napuniti laptop, tablet ili mobitel jer ste previdjeli da različite zemlje imaju različite utičnice.
 7. Napravite kopije
  Ako putujete s laptopom ili tabletom, sve dokumente osigurajte preko Dropboxa ili Google Drivea, također kopirajte svoje osobne dokumente kako biste izbjegli dodatne poteškoće u slučaju nestanka putnih isprava.

Savjeti u zračnoj luci:

Check in

Ukoliko putujete zrakoplovom, provjerite vrijeme prijave na let, kako bi stigli obaviti sve formalnosti

 • Domaći letovi: min 1 sat prije leta
 • Međunarodni letovi: min 2 sata prije leta

Sigurnosne odredbe u Zračnim lukama

U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice morate zapakirati u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l (otprilike 20 x 20 cm), svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.

Pakiranje ručne prtljage

U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice morate zapakirati u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l (otprilike 20 x 20 cm), svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.

U zračnoj luci:

Kako bi olakšali postupak provjere, prilikom zaštitnog pregleda morate:

 • predočiti sve tekućine koje nosite
 • skinuti jaknu i / ili kaput koji će biti
 • pregledani odvojeno
 • iz ručne prtljage izvaditi sve veće elektroničke naprave koje će biti pregledane odvojeno, kao npr. prijenosno računalo

Na koji način pakirati:

 • pakirati tekućine u predanu prtljagu, jasno poštujući sva pravila o sigurnom pakiranju tekućina kako bi se spriječilo njihovo razlijevanje po vašoj ili po prtljazi drugih putnika, nova ograničenja odnose se isključivo na ručnu prtljagu koju sami unosite u zrakoplov
 • u vašu ručnu prtljagu pakirati tekuće lijekove koji su vam potrebni tijekom putovanja, te dijetetske pripravke kao npr. dječju hranu, koji će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda mogu vas pitati da dokažete neškodljivost takvih tekućina.
 • kupovati tekućine kao npr. pića i parfeme u duty free trgovinama nakon obavljenog zaštitnog pregleda ili u zrakoplovu. Ako nastavljate putovanje iz neke od zračnih luka u EU, tako kupljena roba mora biti upakirana u posebne prozirne zaplombirane plastične vrećice. Ako je to slučaj, molimo vas da takve vrećice ne otvarate tijekom putovanja jer vam mogu biti oduzete tijekom zaštitnog pregleda u transfernoj zračnoj luci. Sve gore spomenute tekućine ne ulaze u ono ograničenje koje se odnosi na jednolitrene plastične vrećice.

Otkazivanje ili promjene izvršene od strane zrakoplovne kompanije bez suglasnosti putnika:

Zrakoplovne kompanije usred određenih okolnosti, zadržavaju pravo promjene rasporeda leta bez prethodnog obavještavanja.

Putovnica:

 • Provjerite vrijedi li 6 mjeseci od ulaska u planiranu destinaciju
 • Provjerite da li Vam je potrebna viza za putovanje u željenu destinaciju www.mvpei.hr
 • Ako je potrebna viza, provjerite imate li slobodnu stranu za upis vize u putovnici
 • Kada stignete na destinaciju, pohranite putovnicu u sef

Novac

Prije polaska – provjerite koju valutu je najbolje nositi na putovanje
Provjerite koliko novaca možete nositi preko granice bez potvrde
Kada stignete – nosite sa sobom samo iznos novca potreban za taj dan, ostalo pohranite u sef

Krađa

Ako Vas pokradu, prijavite nestanak ili krađu najbližoj policijskoj postaji i tražte pismenu potvrdu (zbog osiguranja)

 • KARTICE – nazovite banku da poništi karticu
 • AVIO KARTE / VOUCHER – kontaktirajte Vašu putničku agenciju

Cjepivo

Provjerite trebate li se cjepiti za destinaciju u koju putujete

Lijekovi

Ponesite ljekove koje obično koristite po preporuci lječnika i stavite ih u ručnu prtljagu